Dit zijn de 10 mooiste bezienswaardigheden van Sauerland

Sauerland is een toeristische regio in Nordrhein-Westfalen in Duitsland. De toeristische streek is erg geliefd onder nederlanders omdat het slechts een paar uur rijden van de Nederlandse grens ligt. In Sauerland is er van alles te doen. Wij hebben de mooiste bezienswaardigheden in Sauerland voor je op een rijtje gezet! De meeste bekende plaats is natuurlijk Winterberg. Deze plek is vooral bekend door het skigebied wat je hier kunt vinden. Maar Sauerland heeft veel meer mooie plekken die je kunt bezoeken, zoals Soest of Iserlohn. Ook vind je er tal van kastelen en paleizen, zoals Slot Berleburg of de Burcht van Altena. Benieuwd geworden? Bekijk hier de top 10 leukste bezienswaardigheden in Sauerland!

Kamperen in Duitsland? Bekijk hier alle campings in Duitsland

1. Winterberg – toeristisch skidorp in Sauerland

Winterberg is een van de bekendste plaatsen in Sauerland. Het dorp is een favoriete vakantiebestemming voor wintersporters. Rondom Winterberg ligt een skigebied waar jong en oud zich kan uitleven in de sneeuw. Het is het dichtstbijzijnde skigebied van Nederland en België en is daarom erg populair. Naast het skigebied is er nog veel meer te beleven in dit dorp. Het dorpje wordt gekenmerkt door oude vakwerkhuisjes en heeft ook een 18e eeuwse kerk die je kunt bezoeken. Ook kun je hier het Wintersportmuseum bezoeken, waar je van alles kunt leren over de geschiedenis en het ontstaan van de wintersport. Winterberg heeft een gezellig centrum waar je goed kunt winkelen. Je vindt er verschillende winkels van bekende merken en lokale winkeltjes. Ook zijn er diverse horecagelegenheden in het dorp. De omgeving van Winterberg is ook prachtig. Je kunt er mooie fietstochten en wandelingen maken.

2. Burcht Altena – oud kasteel aan de rivier de Lenne

Op een heuvelrug aan de oever van de rivier de Lenne ligt de Burcht Altena. Deze burcht is gebouwd in de 12e eeuw door de graven die toen op deze plek woonden. Door de jaren heen is de burcht uitgebreid en gerenoveerd. Door een brand in de 15e eeuw werd het complete gebouw verwoest, maar later is het weer opgebouwd. In het verleden heeft de burcht meerdere functies gehad. Zo is het een garnizoen, werkhuis, gerechtshuis en gevangenis geweest. In de 20e eeuw kwam er in het pand de allereerste jeugdherberg ter wereld. Vandaag de dag zit er ook een museum in het kasteel. Hier kun je van alles te weten komen over de geschiedenis van de Burcht van Altena. Het is zeker een aanrader om de burcht in de zomermaanden te bezoeken. Dan worden er namelijk verschillende voorstellingen met riddergevechten gehouden.

3. Sloss Berleburg – historisch slot in Sauerland

Een mooi slot wat je kunt bezoeken in Sauerland is Sloss Berleburg. Het slot is een groot 18e eeuws paleis en ligt bij het plaatsje Bad Berleburg. Het paleis heeft een barokke uitstraling en is gebouwd in opdracht van de familie Wittegenstein-Berleburg, een erg invloedrijke familie in de 18e eeuw. De familie woont nu nog steeds in een gedeelte van het kasteel. Vandaag de dag kun je het kasteel ook bezoeken. Onder leiding van een gids krijg je de verschillende kamers te zien en kom je van alles te weten over de indrukwekkende geschiedenis van dit slot. Rondom het slot ligt ook een mooi park waar je even tot rust kunt komen in de natuur. Vergeet ook zeker niet op het stadje Bad Berleburg zelf te bezoeken. Het stadje wordt gekenmerkt door oude vakwerkhuisjes. Je kunt hier verschillende musea bezoeken, zoals het Smederijmuseum en het Stadtmuseum.

4. Hennessee – mooi meer in de heuvels van Sauerland

Een mooi meer in Sauerland vlakbij de plaats Meschede ligt de Hennessee. In Duitsland vind je een aantal meren die zijn ontstaan door een stuwdam. De Henessee is zo’n meer. Het is een schitterend meer om te wandelen, te varen of te zwemmen. Er liggen een aantal mooie wandelroutes rondom het meer, zoals het SinnePfad of een wandelroute langs de oevers van het meer. Ook zijn er verschillende zandstrandjes rondom het meer te vinden waar je kunt neerstrijken als je een duik wilt nemen. Voor een schitterend uitzicht moet je de Hennedamm beklimmen. Hier is een uitzichtplatform. Om op het platform te komen, moet je wel wat treden beklimmen, maar dan heb je ook wat: een adembenemend uitzicht over de heuvelachtige omgeving. Het is ook een aanrader om de stuwdam binnenin te bekijken. Onder leiding van een gids kun je de stuwdam bekijken. Daarnaast is het leuk om een van de oude mijnen te bekijken die je rondom het meer kunt vinden.

5. Druipsteengrotten Attahöhle – indrukwekkende grotten in Sauerland

Een klein stadje in Sauerland is Attendorn. Het stadje is voornamelijk bekend door de grotten die je hier kunt vinden, de druipsteengrotten Attahöhle. De grotten herbergen een van de grootste grottenstelsels van heel Duitsland en zijn zeker de moeite waard om te bezoeken. De druipsteengrotten zijn ontstaan door kalkformaties die door de jaren heen in de grotten zijn gevormd. In de grot kun je de prachtige druipstenen bewonderen. De grot werd aan het begin van de vorige eeuw per toeval ontdekt. Je kunt de grotten alleen onder leiding van een gids bezoeken en dat is maar goed ook. De grot zelf is bijna 7 kilometer lang en je kunt er gemakkelijk in verdwalen. Tijdens de rondleiding, die ongeveer 40 minuten duurt, leert de gids je van alles over de geschiedenis van de grot. Vergeet geen warme kleding aan te doen als je de grot wilt bezoeken, want het wordt er het hele jaar door niet warmer dan 10 graden.

6. Iserlohn: grote stad in de regio Sauerland

De grootste stad in Sauerland is Iserlohn. De plaats wordt ook wel Waldstadt genoemd omdat het omringd wordt door bossen. In de 6e eeuw woonden er op deze plek al mensen. Iserlohn heeft een rijke historie die je terug kunt vinden in de verschillende oude panden in het centrum van de stad. Een van die bezienswaardigheden is de Pankratiuskerk. Ook de Mariakerk is zeker een bezoekje waard. Daarnaast kun je ook nog de eeuwenoude stadsmuur van Iserlohn bewonderen. Wil je meer leren over de geschiedenis van de stad? Dan kun je terecht in het barokke Haus der Heimat. In dit huis zit het stadsmuseum. Ook zijn er een aantal musea in de stad waar je van alles te weten kunt komen over de verschillende ambachten van Iserlohn. Zo is er een het Iserlohnse museum voor handwerk en postgeschiedenis, een smederijmuseum en de historische kolenbranderij. Voor een mooi uitzicht over Iserlohn kun je terecht in de Danturn.

7. Slot Arolsen – mooi kasteel aan de rand van Sauerland

Een mooi paleis wat je kunt bezoeken is Slot Arolsen. Van origine is dit kasteel een oud klooster. In de 16e eeuw is het gebouw verbouwd en voor de graven van Waldeck. Door de eeuwen heen heeft het gebouw verschillende functies gehad. In 1710 is het gebouw afgebroken en is er een barok slot voor in de plaats gekomen. Vandaag de dag kun je dit kasteel bezoeken. Het heeft zijn historische charme goed weten te behouden. Tijdens een rondleiding door het kasteel kun je de verschillende kamers bewonderen die nog helemaal in originele staat zijn. Daarnaast zijn er in het slot verschillende tentoonstellingen die je kunt bekijken. Zowel de binnenkant als de buitenkant zijn zeker een bezoekje waard. De gele kleur van het gebouw maakt het een unieke bezienswaardigheid die je niet wilt missen!

8. Biggensee – mooi meer voor in het zuidwesten van Sauerland

In het zuidwesten van Sauerland, midden in het heuvellandschap, ligt het grootste meer van Sauerland, de Biggensee. Het meer is een heerlijke plek voor watersportliefhebbers. Je kunt er vissen, kanoën, waterfietsen of met een bootje het water op. Daarnaast worden er ook verschillende rondvaarten georganiseerd. Ook voor wandelaars en fietsliefhebbers is het een prachtige plek om te bezoeken. Rondom het meer lopen verschillende routes die je langs de mooiste plekjes rondom het meer leiden. Een mooie route is de Bigge-Lister-wandelroute. Deze wandelroute ligt wat hoger in de heuvels en biedt een adembenemend uitzicht over het meer. Ook de KultTour route is een prachtige wandelroute. De route is 7 kilometer lang en loopt langs verschillende kunst en natuurobjecten. Wil je een dagje zonnen op een strandje? Bij Hunswinkel, Windebruch en Heiligenberg heb je een aantal mooie recreatiestranden waar je heerlijk een dagje kunt vertoeven.

9. Soest – pittorek stadje aan de rand van Sauerland

Op de grens van Sauerland en Müsterland ligt het plaatsje Soest. De stad kent een rijke geschiedenis. Al in 600 na christus was dit een belangrijke plaats voor zoutwinning. Soest kent een beruchte geschiedenis waarin de stad het epicentrum is geweest van verschillende oorlogen en heksenvervolgingen. Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Soest geteisterd door verschillende luchtaanvallen. Gelukkig bleef het grootste gedeelte van de stad gespaard. Vandaag de dag kun je nog veel van de geschiedenis van Soest bewonderen in het oude centrum. Je kunt onder andere een bezoekje brengen aan de oude stadsmuur en de laatste stadspoortyvan Soest. Breng ook een bezoekje aan de St. Patrokli, de oude dom in het centrum. Deze Rooms-Katholieke kerk komt uit de 10e eeuw en is meerdere malen gerenoveerd en aangepast. Het is een sobere, maar mooie kerk om te bezoeken. Door het zoutwinning verleden van Soest kun je in de omgeving een aantal wellnesscentra bezoeken waar je helemaal tot rust kunt komen.

10. Ertsmijnen in Ramsbeck: indrukwekkende mijnen in Sauerland

Een van de grootste mijnbouwcentra van de regio Sauerland zijn de Erstmijnen in Ramsbeck. Tot 1974 was dit een belangrijke plaats waar erts naar boven werd gehaald. Toen de mijn niet meer winstgevend genoeg was, werd besloten om van de mijn een museum te maken. Het museum heeft een bovengronds en een ondergronds gedeelte. Boven de grond kun je de verschillende stations en oude mijnen bewonderen. Een leuke aanrader is het mijnbouwwandelpad, een wandelroute van zo’n 10 kilometer lang die je langs de verschillende stations en oude mijnen leidt. In de filmzaal kun je de verschillende verhalen horen van de mijnwerkers en een aantal beelden bewonderen van het oude Ramsbeck. Na een bezoekje aan het bovengrondse gedeelte kun je ondergronds. Met een origineel treintje uit 1950 word je naar een diepte van zo’n 300 meter gereden. In de mijn kun je een rondleiding krijgen van een gids die je van alles vertelt over de geschiedenis van deze plek en het leven van de mijnwerkers.

Lees ook: